student
2023-02-02

2023-02-02

Nyfikna studenter lärde sig mer om masterutbildningar

Den 31 januari och 1 februari anordnades Master Day med mässor och seminarier på Jönköping Universitys (JU) fyra fackhögskolor. Syftet med dagen var att informera nuvarande studenter om möjligheterna till att läsa vidare på ett av JU:s 26 magister- eller masterprogram.

På plats på fackhögskolorna fanns studievägledare som hjälpte till med frågor om behörighet och även personal från International Office som svarade på frågor om utlandsstudier, ansökningsförfarandet och praktik för internationella studenter.

Master Day och Karriärsdag på Hälsohögskolan

I år slog Hälsohögskolan samman mässan för magister- och masterstudier med Karriärsdagen. Det var full aktivitet i entrén med utställare och besökande studenter. Under Karriärsdagen fanns utställare från närliggande kommuner, offentliga verksamheter, företag och organisationer på plats. Dagen anordnades av Hälsohögskolans studerandeförening, Hälsosektionen.

Under dagen fanns det möjlighet att lära sig mer om vilka utbildningar som finns på avancerad nivå på Hälsohögskolan och studenterna kunde prata även med programansvariga och representanter från forskarskolan.

"JIBS masterutbildningar förbereder dig för att bli problemlösare"

Det var trångt i lobbyn under JIBS Master Day. Förutom mässdelen fanns ett Speakers Corner där programansvariga höll sina programpresentationer. Ett uppskattat inslag var att även alumner gav sin syn på varför man ska läsa en master.

– JIBS masterutbildningar förbereder dig för att bli en problemlösare och förändringsagent. Det har jag verkligen nytta av idag, säger Raphael Lauren Ownsy, alumn från Global Management-programmet.

Amy Bricknell och Panna Bálint studerar International Management och funderar på att komplettera sina studier med en master. Panna är intresserad av något inom management medan Amy lutar mer åt finances eller logistics.

– Det känns viktigt att komplettera med en masterexamen för att smalna av och fördjupa mig inom de områden jag brinner för. Jag trivs jättebra på JIBS och utbildningarna har hög kvalitet så jag stannar gärna här några år till, säger Amy.

Intresset för JIBS masterutbildningar är stort. Anledningarna till detta är många men enligt Ryan Rumble, programansvarig för International Logistics and Supply Chain Management, Global Management och Strategic Entrepreneurship är det främst en sak som gör JIBS unik.

– Masterutbildningar handlar till stor del om en möjlighet till personlig utveckling. Du kommer nära både dina lärare och näringslivet vilket hjälper dig bygga värdefulla kontakter för framtiden. Vi ser entreprenörskap som ett mindset som kan användas inom vilken karriär som helst. Våra masterutbildningar ger dig helt enkelt ett bredare perspektiv och får dig att växa, säger Ryan.

"Kan absolut tänka mig att läsa master på JTH"

Magdalena Nygren från Linköping och Albin Göthberg från Göteborg som studerar byggnadsteknik på JTH var två av besökarna på Tekinska Högskolans (JTH) Master Day. Magdalena Nygren är intresserad av konstruktionen och är inne på att läsa masterutbildningen Production Design på JTH.

– Jag trivs bra på både skolan och i Jönköping så jag kan absolut tänka mig att vara kvar här i två år till för att läsa en master på JTH. Det är en lagom stor skola med bra lärare och vissa jobb öppnas upp först när du har läst en master, säger hon.

Patrik Cannmo, utbildningschef på JTH, tycker att man ska läsa en masterutbildning för att fördjupa sina kunskaper och få en spetskompetens inom sitt område.

– Du blir mer eftertraktad i ditt framtida yrke och får större möjligheter senare i arbetslivet. En masterexamen ger dig också ofta högre lön än en person med enbart en kandidat- eller högskoleingenjörsexamen, säger han.

Bildtext: Magdalena Nygren som studerar byggnadsteknik på JTH är inne på att läsa även masterutbildningen Product Design på skolan. Här står hon bredvid George Eapen Arikupuram, Nishank Devaiah och Adrian Brito.

Felicia och Cecilia är nyfikna på att läsa en master på HLK

I Högskolan för lärande och kommunikations (HLK) entré dukades det upp med kaffe, godis, wraps och mycket information för studenter som är intresserade av att läsa en masterutbildning på HLK.

I Högskolan för lärande och kommunikations (HLK) entré dukades det upp med kaffe, godis, wraps och mycket information för studenter intresserade av att läsa en masterutbildning på HLK.

Två av studenterna var Felicia Arvidsson och Cecilia Höglund som båda läser sista året på kandidatprogram i globala studier.

– Jag är lite intresserad av Global Studies: Sustainable Societies and Social Change, det är ju en naturlig fortsättning på det vi läser idag, säger Felicia.

Cecilia är inne på samma spår, men hon är också nyfiken på Sustainable Communication. Hon menar att det finns flera orsaker till att läsa en masterutbildning.

– Om jag ska läsa en masterutbildning är det för att få en fördjupad kunskap, lite mer praktisk kunskap och bli mer nischad inom ett visst ämne, säger hon.