student
2023-01-19

2023-01-19

Fantomen, interaktion i Facebookgrupper, likvärdig förskola – Offentliga föreläsningar drar igång

Torsdagen den 26 januari klockan 18.30 håller Håkan Blomqvist, docent i historia, Södertörns högskola sin föreläsning ”Antisemitism – höger eller vänster? Fientlighet mot judar i historiskt perspektiv”. Det är den första av åtta populärvetenskapliga föreläsningar på Jönköping University (JU) som är öppna och kostnadsfria för allmänheten.

Vårterminens föreläsningsserie kommer belysa vitt skilda ämnen vilket gör att det finns något för alla. Några axplock är Kristina Sollanders föreläsning ”Det viktigaste stod inte i kalendern!”
– det oplanerade ledningsarbetets roll för företagsinnovation. Föreläsningen kretsar kring en skuggstudie av sju ledare i fyra företag och hur deras oplanerade arbete kan påverka företagens innovationsförmåga. ”Värnamo Filmhistoriska Festival – att rädda ett viktigt kulturarv!” är titeln på en av föreläsningarna där tankarna bakom festivalen lyfts, vikten av att inkludera film som en del av vårt kulturarv och frågan ställs vem som egentligen tar ansvar för kulturarvet.

Här hittar du programmet och mer om föreläsningarna.

– Vi fortsätter med våra livesändningar, men hoppas samtidigt att besökarna börjar hitta tillbaka till vår föreläsningslokal på Högskolan för lärande och kommunikation. Det blir lite mer liv, känsla och dynamik i föreläsningarna med publik på plats. Fler frågor ställs och det finns förutsättning för diskussioner. Men givetvis är alla som följer oss digitalt lika varmt välkomna som vanligt, säger Carl-Johan Svensson och Joakim Öberg, som är samordnare för föreläsningsserien.

Med Offentliga föreläsningar vill JU och Folkuniversitet låta forskarna dela med sig av sina resultat till allmänheten, sammanknyta den akademiska världen med samhället.

– Föreläsningarna ska spänna över breda ämnesområden, från det allvarliga till det mer lättsamma, men att de ska vara hyfsat korta, möjliga att gå på utan några särskilda förkunskaper och alla ska känna att det finns något som kan passa deras intressen. De ska vara en möjlighet för alla att få en inblick i forskarvärlden och dess bildningsideal helt enkelt, berättar Carl-Johan Svensson och Joakim Öberg.

Varmt välkommen att ta del av de populärvetenskapliga föreläsningarna.

Bild på programmet

Offentliga föreläsningar arrangeras av JU tillsammans med Folkuniversitetet. Föreläsningarna är på olika sätt kopplade till JU:s forsknings- och intresseområden och är helt kostnadsfria att besöka.
Föreläsningarna hålls i sal Hc113, entréplan på Högskolan för lärande och kommunikation. De startar kl 18.30 och pågår i cirka en timme.
Se hela programmet, läs mer om föreläsningarna och hitta livestreaming här.