student
2022-02-21

2022-02-21

Jönköping är Sveriges femte bästa studentstad

För första gången har Jönköping tagit sig in på topplistan bland Sveriges bästa studentstäder. Jönköping tar hem femteplatsen efter att 1 100 blivande studenter fått säga sitt om vad som väger tyngst när de väljer studieort. Tryggt studentboende, många studentföreningar och levande stadsliv är parametrar som gav Jönköping den höga placeringen.

Det är mycket att tänka på för blivande studenter och det kan vara lika svårt att välja var man vill plugga som vad. När blivande studenter väljer studentstad väger bl.a studentliv, bostadssituation, stadsliv och möjlighet till praktikplats och framtida karriär på orten tungt. Det framgår av en undersökning gjord av studentum.se, en söktjänst för eftergymnasiala utbildningar. 1 100 blivande studenter tillfrågades under hösten 2020 om vad som är viktigast när de väljer studieort. Undersökningen omfattade totalt 34 svenska städer och resultatet har bedömts utifrån nio olika parametrar som ligger till grund för hur bra den totala studentupplevelsen av staden blir.

Ett levande stadsliv

Enligt undersökningen är Jönköping den moderna studentstaden med intenationellt fokus. Jönköping University består av fyra fackhögskolor; Hälsohögskolan, Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping International Business School och Tekniska Högskolan. De ligger alla samlade runt ett gemensamt campus i centrala Jönköping och utgör en naturlig del av stadsbilden. Det gör stadslivet lättillgängligt för studenter. I relation till antalet invånare rankar staden på femte plats också vad gäller utbud av pubar, barer, restauranger och caféer, vilket bidrar till att göra staden attraktiv.

Ett rikt studentliv

Studentkårens ordförande Sophia Fröberg Liljenberg

Studentlivet i Jönköping är brett och här hittar man hela 10 av 13 aktivitetsområden i undersökningen, vilket placerar Jönköping på tredje plats för parametern studentliv. Jönköpings studentkår och de olika studentföreningarna anordnar också mängder av sociala aktiviteter och från studentkårens håll ser man resultatet som ett bevis på att det studenterna själva skapar i Jönköping är något bra och väl värt att fortsätta med.

- Den fantastiska kulturen på Jönköping University har studenterna själva har skapat. Studentlivet bygger på att man själv som student tar initiativ och är delaktig i att skapa olika sociala sammanhang som rymmer både fest, networking möjligheter, avkoppling, återhämtning, en plats där man utvecklas som person och där man helt enkelt har kul tillsammans. Vi har många studenter som tar det initiativet och har byggt upp ett mycket varierat studentliv, säger studentkårens ordförande Sophia Fröberg Liljenberg.

Tryggt studentboende med rimlig hyra

I Jönköping är tryggheten hög vad gäller boende. Som student i staden kan man förvänta sig att få ett studentboende med förstahandskontrakt inom en månad och dessutom med rimlig hyra. Detta är en parameter som värderas högt av studenterna i undersökningen och här placerar sig Jönköping också i det absoluta toppskiktet.

Bäst i Sverige på att fixa praktikplatser

Att göra praktik under utbildningen är något som också är viktigt för många studenter. En praktikplats innebär ofta en chans att applicera de teoretiska kunskaperna från utbildningen på en faktiskt arbetsplats och är ett utmärkt sätt att bygga kontaktnät och få relevanta arbetslivserfarenheter redan under studietiden. Jönköping University har ett nära och väl fungerande samarbete med näringslivet och placerar sig högt i undersökningen också på detta område. Enligt en undersökning från Akavia, som presenterades i mitten av februari är Jönköping Unviserity det lärosäte i Sverige som är bäst på arbetslivsanknytning i form av praktik under utbildningen. I urvalet för undersökningen ingick totalt 2 157 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer som tagit examen under perioden 2019-2020.

Resutlatet av undersökningarna är viktigt för Jönköping, både som studentstad och som attraktiv stad att bo och arbeta i. Studentums undersökning visar att karriärmöjligheterna är goda för den student som väljer att stanna kvar i Jönköping efter examen. Antalet lediga jobb i relation till antalet invånare ligger strax över rikssnittet.

Läs mer om undersökningen från studentum.se här

Läs mer om undersökningen från Akavia här