student
2020-09-10

2020-09-10

Snart dags för höstens första offentliga föreläsning

Torsdagen den 1 oktober drar höstens offentliga föreläsningsserie igång på Jönköping University (JU). Under oktober, november och december kommer det hållas åtta föreläsningar då allmänheten kostnadsfritt kan ta del av populärvetenskapliga föreläsningar, både på campus och digitalt.

Bild på programmet

 

Höstens föreläsningsserie spänner sig över ett brett spektrum av ämnen. Du kan till exempel lyssna till hur vi människor påverkas av rekommendationer om att hålla avstånd och social distansering eller hur förändringar i närheten av konsumenter påverkar detaljhandelsföretagens storlek och överlevnad. Kanske är du nyfiken på hur du som privatperson kan få tillgång till arkivmaterial från Jönköpingsbygden eller lyssna till hur det är att vara en ung forskare.

­– Det är ju en lite speciell höst, med tanke på pandemin. Forskningsfronten sover dock aldrig och vi kör på, men med max 49 personer i lokalen, säger Carl-Johan Svensson och Joakim Öberg, som är samordnare för föreläsningsserien.

– Sedan flera år tillbaka strömmar vi dessutom föreläsningarna live på webben och det upplägget passar ju extra bra just nu.

Med föreläsningsserien Offentliga föreläsningar vill JU sammanlänka samhället med den akademiska världen, detta genom att låta forskare dela med sig av sina resultat i ett öppet forum.

– Tanken är att föreläsningarna ska vara hyfsat korta och möjliga att gå på även utan några särskilda förkunskaper. De ska vara en möjlighet för alla att kika in i forskarvärlden helt enkelt, berättar Carl-Johan Svensson och Joakim Öberg.

Den 1 oktober klockan 18.30 drar föreläsningsserien igång. Först ut är Laila Nielsen, universitetslektor i historia, med sin föreläsning ”Blir du duglig som framtida samhällsmedborgare, lille vän?” – medborgarundervisning och ungas villkor.

Offentliga föreläsningar arrangeras av JU tillsammans med Folkuniversitetet. Alla föreläsningar hålls på Högskolan för lärande och kommunikation (Gjuterigatan 5) i sal HC113 (entréplan) På grund av rådande omständigheter får max 49 personer vara fysiskt på plats, men de kan ses live via ju.se/offentliga
Föreläsningarna är på olika sätt kopplade till högskolans forskningsområden och är helt kostnadsfria att besöka.
Se hela programmet och läs mer om föreläsningarna på ju.se/offentliga