ENCELL

Nationellt kompetenscentrum för livslångt lärande

Äldres lärande

Inom Encell finns det flera goda exempel på forskning om äldre personers lärande. Ett är Äldre svenskars tillgång till digital teknik, ett forskningsprojekt som har fått stort genomslag där Ulli Samuelsson har samarbetat med forskare från två andra lärosäten. Projektet har bland annat använts som ett exempel på vilken effekt forskningen vid Jönköping University PDFkan ha på det omgivande samhället. Här hittar du en svensk sammanfattning av projektet och dess genomslag i media. 

Boken Leva hela livetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kom ut 2012, med Encells Cecilia Bjursell och Svante Hultman som redaktörer. Där, liksom i en inspelat filmklipp, diskuteras betydelsen av arbete och lärande för ett aktivt åldrande.

Cecilia Bjursell har även belyst frågan om äldre medarbetares kompetensutveckling, något som hon har skrivit om i ett kapitel i antologin HR – att ta tillvara mänskliga resurser. Hon har också genomfört en studie kring deltagare vid Senioruniversitetet, något som hon bland annat presenterade vid ELOA-konferensen i Faro 2018, se klippet nedan.


Här presenterar Cecilia Bjursell sin forskning om Senioruniversitetet och diskuterar existentiella frågor om lärande senare i livet: 

 

Joel Hedegaard och Helene Ahl studerar fenomenet Men's Shed, där äldre män träffas och gör saker tillsammans. Bland annat intresserar sig Hedegaard och Ahl för hur männens engagemang i verksamheten påverkar deras partners liv. Resultat från den studien presenterades bland annat på ELOA-konferensen i Faro 2018, en inspelning från den presentationen kan du se här nedanför. 

 

I april 2018 hade vi tema äldres lärande i vårt månadsbrev. Här hittar du artiklarna från det:

Så kan fler få möljlighet att arbeta längre

PROs folkhögskola: Äntligen har de tid att måla

PROs folkhögskola: Rektor Kristin Spolander

Strömstad akademi vill ändra synen på äldre forskare

 

Ingela Bergmo Prvulovic intresserar sig för karriär och karriärvägledning. 2017 publicerade hon artikeln Demographic changes and the need for later career opportunitieslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Ann-Kristin Boström är en av de forskare i Sverige som har studerat livslångt lärande, lärande mellan generetioner och äldres lärande längst. Nu efter sin pension är hon affilierad här hos oss och fortsätter sin forskargärning och arbetet i alla sina nätverk. Läs en intervju med henne från hösten 2018. Nu har Ann-Kristin Boström bland annat ett projekt om vilket lärande som pågår på landets stick-caféer. 

Hösten 2018 presenterade hon forskning om välbefinnande och livskvalitet från ett längre perspektiv, vid ELOA-konferensen. Du kan se presentationen här:  


För några år sedan spelade vi in en föreläsning med Ann-Kristin, där hon går igenom livslångt lärande som begrepp ur ett historiskt perspektiv, både nationellt och internationellt. 

 

Publikationer:

Sidan uppdaterad 2019-03-04

ENCELL
Sidan uppdaterad 2018-11-12
Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information