Charlotta Mellander

Vertikals logo

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Jag är professor i nationalekonomi med inriktning mot regionalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping och visiting faculty vid Martin Prosperity Institute, University of Toronto, där jag samarbetar med Professor Richard Florida. Min avhandling The Wealth of Urban Regions – On the Location of Creative Individuals and Firms kom 2008 och behandlade regional attraktivitet, dvs. vilka platser vi vill bo på och vilka ekonomiska konsekvenser detta leder till i en tid då allt större del av det som tillverkas baseras på kunskap och kreativitet. Min publikationslista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. inkluderar många olika områden, från kreativa industrier, platslycka, estimering av ekonomisk aktivitet globalt baserat på ljusutsläpp sett från rymden, lycka och olika sätt att mäta kunskap, kreativitet och skicklighet. Vad de flesta, om inte alla, mina artiklar har gemensamt är att de försöker identifiera och förstå regional tillväxt på nya, innovativa sätt, samt att de belyser hur viktigt kreativitet, utbildning och kunskap har blivit i dagens samhälle.

Relation till studenterna: Jag gillar studenter som ser kopplingen mellan hårt arbete och bra resultat. Jag vill få studenterna att förstå att om man arbetar tillräckligt hårt kan man nå dit man vill. År 2009 blev jag utnämnd till Årets Lärare av mina studenter 2009, vilket är den finaste utmärkelsen jag någonsin fått.

Bor i Jönköping och en hel del i Toronto. Gillar stora städer och doften av tunnelbana. Favoritstäderna är Chicago, Paris och Toronto och har hunnit med att bo i två av dem.


Gillar: Att ha ett jobb som innebär att man får möta massor av smarta och kunniga människor, vilket innebär att man aldrig stannar av utan ständigt utvecklas. Lyssnar på Lana del Rey eller Rihanna på kontoret.

Kuriosa: Har hållit mer än 100 föreläsningar om attraktiva städer sedan 2008, bl. a. för IBM, FN och EU-kommissionen. Blev utnämnd till Årets Jönköpingsbo 2012.

Personlighet (enligt The Big Five): Mycket extrovert och plikttrogen.

Kontakt: charlotta.mellander@ihh.hj.se eller 0709-678254

Finns på Twitter: https://twitter.com/CharlottadcM