• Fira Världsbokdagen med biblioteket och Studentkårens bokklubb!


  På Världsbokdagen den 23 april bjuder Högskolebiblioteket och Studentkårens bokklubb in till ett gemensamt firande i bibliotekets JMW-sal klockan 16:00. Det blir boktips, information om skrivande och publicering, fika och quiz.
 • Ändrade öppettider för bibliotekets grupprum


  På grund av problem med nedskräpning och stökigt beteende i grupprum och korridorer behöver vi stänga tidigare på kvällarna. Från och med 22 april är korridorerna öppna med JU-kort 6–20 varje dag.
 • Upplev svenska tidningar från förr


  I februari fick Kungliga bibliotekets tjänst för digitiserade dagstidningar både ett nytt gränssnitt och ett nytt namn. Svenska tidningar (tidigare Svenska dagstidningar) innehåller nu mer fritt material och har en mer effektiv sökfunktion.
 • Påskens öppettider


  Biblioteket stänger klockan 14:00 på Skärtorsdagen den 28 mars och har sedan stängt hela påskhelgen. Välkomna tillbaka tisdagen 2 april klockan 8:00.Glad påsk!
 • Forskningsfinansiärer satsar på öppen tillgång


  Forskningsfinansiärerna Vetenskapsrådet, Forte, Formas och Vinnova har fattat ett beslut om att gemensamt finansiera publicering hos förlag som endast ger ut tidskrifter med helt öppen tillgång. På JU innebär det att forskare publicerar artiklar open access utan avgift i tidskrifter från Frontiers, MJS och PLOS.
 • Sök smart i databaser


  Brukar du söka i databaser, men vet inte riktigt hur du ska spara och hantera ditt material? Måndagen den 11 mars 12:30–12:45 handlar bibliotekets miniföreläsning om hur man söker, sparar sökningar och skapar ett eget sökarkiv i databasen.
 • Bli bättre på att läsa på skärmen


  En hel del av den litteratur du behöver läsa som student finns ofta tillgänglig digitalt. Det finns många fördelar med att läsa på skärmen. Välkommen till en kort föreläsning på biblioteket måndagen den 4 mars klockan 12:30–12:45. Vi ger dig tips som förenklar din digitala läsning.
 • APA för nybörjare


  Känns det krångligt med referenshantering enligt APA? Välkommen till en kort föreläsning på biblioteket måndagen den 26 februari klockan 12:30–12:45. Vi presenterar några tips som hjälper dig att komma igång.
 • Vardagen som EU-parlamentariker


  Hur går arbetet till i parlamentet och vad händer bakom kulisserna? Fredagen den 23 februari klockan 13:00–14:30 besöker EU-parlamentarikern Ilan de Basso (S) biblioteket och berättar om hur det är att vara förtroendevald i Bryssel.
 • Bli proffs på Primo


  Vill du bli bättre på att söka i bibliotekets söktjänst Primo? Måndagen den 19 februari klockan 12:30–12:45 har vi en kort föreläsning där vi ger dig de bästa tipsen för att söka snabbt och effektivt.
 • Svenska dagstidningar stängs ner tillfälligt


  Kungliga biblioteket håller på att ersätta tjänsten Svenska dagstidningar med en ny tjänst som kommer att heta Svenska tidningar . Under bytet som sker 14–21 februari kommer det inte att gå att använda tjänsten.
 • Dags för Akademisk kvart på biblioteket


  Måndagen den 5 februari drar bibliotekets föreläsningsserie Akademisk kvart igång igen. Kom till JMW-salen, sitt ner i 15 minuter och få med dig några smarta tips som kan förenkla dina studier.
 • Biblioteket uppmärksammar Förintelsens minnesdag


  Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. På biblioteket finns nu en utställning på temat motstånd, som uppmärksammar några av personerna som vågade stå upp emot ondskan under förintelsen. I utställningen finns också många spännande boktips kopplade till temat.
 • Välkommen till biblioteket vårterminen 2024!


  Nu drar vårterminen 2024 igång. Vi på Högskolebiblioteket finns här för att stötta både nya och gamla studenter med kurslitteratur, vetenskapliga källor och referenshantering. Välkommen!
 • Drop in på biblioteket


  Bibliotekets drop in är öppen igen från och med tisdagen den 9 januari. Välkommen förbi om du har frågor om till exempel sökord, sökningar, vetenskapliga publikationer och referenser.
 • Bibliotekets stöd kring upphovsrättsfrågor


  Får jag använda en bild från en bok i mitt examensarbete eller min artikel? Är det okej att kopiera och dela ut kurslitteratur? Oavsett om du är student, lärare eller forskare behöver du ta reda på hur du får använda andras material. Biblioteket kan hjälpa dig att få svar på dina frågor om upphovsrätt.
 • Word-akuten på biblioteket


  Håller du på med en uppsats eller annan skrivuppgift? Krånglar Word för dig när du vill skapa innehållsförteckning eller hoppa över sidnumrering? Välkommen till en kort Word-föreläsning på biblioteket måndagen den 27 november klockan 12:30–13:30.
 • Biblioteket uppmärksammar Orange Week


  Den 20–26 november pågår Orange Week- En vecka fri från våld i Jönköpings län. Syftet med veckan är att sprida kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Flera organisationer och företag i Jönköping deltar och Högskolebiblioteket bidrar med en utställning med böcker inom ämnet.
 • Dags för uppsats? Ta hjälp av biblioteket och våra resurser


  Höstterminen närmar sig sitt slut och kanske jobbar du just nu med din uppsats. En metodbok eller bok om akademiskt skrivande kan vara ett viktigt stöd i processen. Just nu har vi många bra lästips i vår utställning. Välkommen in och låna!
 • JU Sustainability Week på biblioteket


  Den 6–10 november arrangeras en hållbarhetsvecka på JU med fokus på FN:s globala mål för hållbar utveckling. På campus kommer olika föreläsningar och aktiviteter att pågå och i biblioteket hittar du en utställning med litteratur kopplad till olika aspekter av hållbarhet.