Högskolebiblioteket erbjuder en rad tjänster för att stödja utbildning och forskning vid Jönköping University.
I samband med publicering av forskningsresultat erbjuder biblioteket strategiskt stöd när det gäller tidskriftsanalys, spridningsmöjligheter och upphovsrätt i samband med parallellpublicering i öppna arkiv.
Genom bibliotekets ingångna avtal kan det finnas möjlighet till fri eller rabatterad publicering i tidskrifter med open access-möjligheter.
Vi hjälper även till med registrering av publikationer i DiVA, Digitala vetenskapliga arkivet.
Biblioteket erbjuder rådgivning och samordning av tjänster som rör hantering av forskningsdata och upprättande av datahanteringsplan.
Läs mer om stöd i samband med hantering av forskningsdata.
Biblioteket kan hjälpa till med att ta fram publiceringsstatistik och genomföra bibliometriska analyser och nätverksvisualiseringar.
Läs mer om bibliotekets stöd inom bibliometri.
Biblioteket erbjuder personlig rådgivning i samband med sökning av vetenskaplig litteratur, exempelvis inför en litteraturöversikt. Det kan bland annat gälla sökprocessen, sökstrategi, val av söktjänst, sökteknik och databasfunktionalitet.
Kontaktpersoner för rådgivning vid informationssökning.
EndNote är ett referenshanteringsverktyg som all personal vid Jönköping Univerity har tillgång till. Biblioteket erbjuder support i användandet av programmet.
Biblioteket erbjuder kursen Informationssökning och vetenskaplig kommunikation, 3 hp. Kursen är avsedd för doktorander och är särskilt lämplig i ett tidigt skede av forskarutbildningen.
Biblioteket bidrar också med en föreläsning i kursen Grundläggande högskolepedagogik.
Biblioteket ger undervisning i informationssökning för studenter som en del i en kurs eller program. Undervisningen planeras i samråd med kursansvarig eller lärare och anpassas efter utbildningsnivå för att integrationen med utbildningen ska bli så bra som möjligt.
Vi erbjuder även handledning i samband med uppsatsskrivning och andra arbeten.
Läs mer om bibliotekets undervisning i program och kurser.
Anställda vid Jönköping University kan reservera böcker som inte är utlånade och få dem skickade till sitt postfack. Klicka på reservera i exemplarposten i Primo så kommer lånet med internposten.
Böcker och artiklar som inte finns på Högskolebiblioteket kan vi förmedla genom fjärrlån.
Vi sätter stort värde på inköpsförslag från dig som är lärare, forskare eller doktorand.
Obligatorisk kurslitteratur vid program och kurser vid JU köps in och görs tillgänglig i bibliotekets kursbokssamling till varje terminsstart, förutsatt att aktuella litteraturlistor i god tid registrerats i KursInfo. Kontakta biblioteket för komplettering under terminstid.