Talare

Här kan du läsa mer om talarna på AI-dagen

Porträttfoto av man

Johan Tyrberg

Johan Arvid Tyrberg, född 1963 i Tyringe, är präst i Svenska kyrkan och sedan år 2014 biskop i Lunds stift, den 69:e i ordningen. På senare tid har Johan Tyrberg varit aktiv i debatten gällande riskerna och möjligheterna med AI.

"AI är så viktigt att fler än naturvetare och tekniker behöver delta i samtalet. Inte minst behöver alla som talar om människovärdet och om livet på jorden tala om framtiden med AI, om dess möjligheter och dess risker."

Läs Johan Tyrbergs omtalade debattartikel om AI, moral och ondskalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Porträttfoto av kvinna

Amy Loutfi

Amy Loutfi är professor i informationsteknologi och forskar inom intelligenta sensorsystem. Hon leder forskningscentret Centre for Applied Autonomous Sensor Systems (AASS) som fokuserar på artificiell intelligens och autonoma sensorsystem.

"För att robotar ska kunna fungera självständigt och utföra sina uppgifter i framtidens hem och industrier måste de kunna tolka sin omgivning."

Läs mer om Amy Loutfi på Örebro Universitets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Porträttfoto av man

Johan Lassing

Johan Lassing är entreprenören som 2001 var med och startade Qamcom, företaget som 2018 blev utsedd, för femte gången, till Di Gasell av Dagens Industri. Johan Lassing disputerade 2005 inom kommunikationssystem på Chalmers tekniska högskola.

"Tekniken är på ett filosofiskt plan en naturlig del av evolutionen. Den uppstår som konsekvensen av intelligent liv. Teknologins utveckling tillhör livet mycket mer än den tillhör människan. Vi är verktyg i evolutionens händer."

Läs mer om företaget Qamcomlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Porträttfoto av man

Ulf Johansson

Ulf Johansson har sedan 1999 forskat inom AI och maskininlärning. Sedan 2015 är han professor i datavetenskap vid Avdelningen för datateknik och informatik på Tekniska Högskolan i Jönköping (JTH).

"AI och maskininlärning kommer att förändra hur vi gör det mesta, och det kommer att påverka alla delar av samhället."

Läs reportaget med Ulf Johansson i högskolans tidning Me & JUlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ernst Ahlberg

Ernst Ahlberg är doktor i maskininlärning och arbetar som Data Science & AI Lead på Stena Line AB. Ernst har tidigare arbetat på AstraZeneca med säker läkemedelsframtagning med hjälp av AI och maskininlärning.

Läs mer om Stena Lines AI-resa i Voisterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad