Studenter lyser upp Hovrättstorget

Studenter som läser ljusdesign på Hovrättstorget i Jönköping.

Ebba Olsson, Sara Liljeström och Esther Strömberg är några av ljudesignstudenterna bakom årets Septemberljus, som bland annat äger rum på Hovrättstorget i Jönköping.

Kvällen den 25 september anordnar 24 ljusdesignstudenter på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University eventet Septemberljus i samarbete med Jönköpings kommun. Årets tema är återbruk och studenterna kommer att lysa upp fyra platser på och omkring Hovrättstorget i Jönköping.

- Vi kommer att ge nytt ljus över den här delen av staden, säger ljusdesignstudenten Sara Liljeström.

Upplyst träd från ljuseventet Septemberljus 2020.

Studenterna kommer att bjuda besökarna på guidade turer där de berättar om ljusinstallationerna. Bilden är från fjolårets Septemberljus vid Slottsparken i Huskvarna.

Det är studenter som läser andra året av ljusdesignprogrammet på JTH som planerar och bygger utställningen tillsammans med Jönköpings kommuns belysningsplanerare. I år bidrar även Kulturskolan till Septemberljus med sambadansare, trumslagare och en blåsorkester. Ljuseventet börjar kl. 19 den 25 september och pågår till midnatt. Platserna som belyses är Hovrättstorget, Hovrättsparken, Kristine kyrka och den delen av Östra Storgatan som var sommargågata i somras. Varje område har sitt eget tema och studenten Esther Strömberg beskriver det som att man går in i fyra olika världar, som kommer att bada i färger.

En resa genom rymden och över isberg

Besökarna bjuds med på en resa genom rymden, över isberg och i neon. De kommer även att få uppleva en del av Jönköpings historia.

- Förhoppningsvis blir det ett maffigt event och vem vill inte se vardagliga stadsområden förvandlas för en kväll? Det är väldigt kul att våra installationer kommer att kunna ses av allmänheten, även om det bara är för en kväll. Det centrala läget ökar möjligheterna till fler spontanbesök, säger Sara Liljeström.

Studenterna är indelade i fyra grupper som gör egna tolkningar av återbrukstemat, vilket skapar separata stämningar men även något sammanhållet. Studenterna har till största delen samlat in material till ljuseventet själva och bland annat letat i JTH:s soprum.

Studenterna guidar besökarna

Septemberljus anordnas för sjunde året. Även i år kommer studenterna att bjuda på guidade turer där de berättar om ljusinstallationerna. Besökarna kan rösta på de fyra bidragen och bland dem som röstar dras en vinnare som får en ljuskonsultation i sitt hem eller trädgård.

Läs mer om Septemberljus här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sofiakyrkan i färgglad beslysning.

En färgstark ljussättning av Sofiakyrkan i Jönköping från ett tidigare år av Septemberljus.

2021-09-21