Både sommarlyssning och
-läsning från JU-forskare

Om sommardagarna känns långsamma och du vill lära dig något nytt, varför inte surfa in på Jönköping Universitys forskningsblogg Vertikals. Här kan du ta del av poddavsnitt och läsa nya blogginlägg från JU:s forskare.

sommarblommor med ett gult hus

Via den här länken kommer du till Vertikals Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nedan är ett axplock av det som finns att tillgå just nu från Vertikals-bloggen och från podcasten Vertikala samtal med både JU-forskare och inbjudna gäster.

Forsbergs framgångar fixar födelsetalen - blogg - genom att hamna först i sin grupp har det svenska fotbollslandslaget visat att Sverige är att räkna med som topplag inom europeisk fotboll. Vi håller nu tummarna för fortsatta framgångar i EM. Framgången som gruppetta verkar också kunna påverka hur många barn som föds i Sverige om nio månader.

Om Jönköpings privilegiebrev - podd - samtalet handlar om Jönköpings privilegiebrev och striden om det, som nyligen avgjordes i Stockholms tingsrätt - då Landsarkivet i Vadstena fick rätt att förvara brevet, trots att det har funnits i Jönköpings ägo i nästan 750 år.

Vilket fokus får barns rättigheter när politiken är i gungning? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - blogg - Sommarlovet är här och det betyder sovmorgon, att hänga med kompisar och att vara med sin familj för många barn och ungdomar. Att finnas i en tillvaro som präglas av trygghet, positiva värderingar och avkoppling. Tid att bara vara. För andra barn innebär sommaren det motsatta: ensamhet, oro till följd av våld i nära relationer, eller avsaknad av meningsfulla aktiviteter eller trygga vuxna som skapar ett positivt klimat för barn och ungdomar. Synliggörandet av barns rättigheter är minst lika viktigt i semestertider när barn inte vistas i samma utsträckning inom förskola, skola eller andra verksamheter.

2021-07-05