Populär innovationstävling firar 10 år

Den 12 april kommer studenter från Jönköping International Business School (JIBS) och Tekniska Högskolan vid Jönköping University (JU) att tävla online i en 24-timmars innovationstävling om en prispott på 130 000 kronor. I år är det 10-årsjubileum för tävlingen JIBS Entrepreneurship Challenge och studenterna kommer att få lösa ett verkligt fall som presenteras av IKEA.

Årets JIBS Entrepreneurship Challenge äger rum 12-14 april och kommer att genomföras online på grund av covid-19-pandemin. Varje år sedan 2011 har ett företag presenterat ett verkligt affärsproblem eller ett "fall" som de behöver hjälp för att lösa. I år när entreprenörskapstävlingen firar 10 år är det IKEA som kommer bidra med utmaningen för tävlingen.

– Vi ser fram emot att se resultatet från tävlingen och ta del av vad de nyfikna studenterna kommer fram till under utmaningen vad gäller att hitta innovativa tillvägagångssätt för att koppla samman sociala entreprenörer med företag. På IKEA samarbetar vi idag med fler och fler sociala företag och vi kommer att lära oss så mycket av dem. Tänk dig att alla våra leverantörer skulle kunna arbeta på det här sättet - bli sociala företag - och att de genom större ekonomisk frihet kan ta ansvar för utsatta och marginaliserade. Min förhoppning är att hela IKEA:s leveranskedja blir ännu mer inkluderande; att vi levererar enligt vår ekonomiska, miljömässiga och sociala agenda. Då kan vi också inspirera andra återförsäljare att göra detsamma. Det är vad jag kallar impact! säger Vaishali Misra, Business Leader, IKEA Social Entrepreneurship.

Three students looking happy, holding up a laptop with another student on the screen, also smiling. All four students are the winning team of the JIBS Entrepreneurship Challenge 2020. 

Vinnarna av JIBS Entrepreneurship Challenge 2020 - tävligen genomfördes digitalt pga pandemin. Årets tävligen genomförs även den digitalt.

De tävlande lagen, som består av 15 lag om fyra studenter från JIBS och Tekniska Högskolan, kommer att ha 24 timmar på sig att komma med en kreativ och inspirerande lösning på IKEA:s utmaning och förbereda en pitch för att sälja sin idé. Efter 24 timmar, på morgonen den 14 april, kommer lagen att pitcha sina lösningar digitalt för en jury bestående av representanter från IKEA, JIBS, Science Park och lokala företagsledare. Senare samma dag kommer juryn att tilldela de bästa lösningarna en generös summa pengar från prispotten donerad av Aktiestinsens stiftelse för främjande av studenters entreprenörskap.

– IKEA är en idealisk partner för den här tävlingen. De representerar produkter och tjänster som människor från alla delar av världen och från alla generationer kan känna igen och relatera till. De har mycket höga krav när det gäller etik, ansvar och hållbarhet. Och deras entreprenörsrötter och välkända företagsfilosofi är till stor del i linje med andan hos JIBS och Aktiestinsen, säger Jerker Moodysson, vd för JIBS.

Den populära tävlingen arrangeras av JIBS och Aktiestinsens stiftelse i samarbete med JIBS Student Association (JSA) Entrepreneurship Academy. Syftet med utmaningen är att stimulera kreativitet, entreprenörskap, tvärvetenskapligt tänkande, samt främja teambuilding och samarbete mellan studenter.

Följ JIBS Entrepreneurship Challenge facebook-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller instagram-konto @jibs_entrepreneurship för uppdateringar under tävlingen.

2021-03-11