Offentliga föreläsningar drar igång igen

Den populära föreläsningsserien Offentliga föreläsningar på Jönköping University (JU) drar igång torsdagen den 4 februari (den första föreläsningen skulle varit på torsdag den 21 januari, men den är framflyttad, nytt datum meddelas senare.) Under sju torsdagar i vår har allmänheten, helt kostnadsfritt, möjlighet att ta del av populärvetenskapliga föreläsningar som hålls av forskare kopplade till JU.

Program offentliga föreläsningar

Vårens föreläsningar är mycket intressanta och behandlar vitt skilda ämnen. Bland annat kommer Linda Fagerström, docent i konstvetenskap vid Linnéuniversitetet, hålla en föreläsning betitlad Kungen, bronsdamerna och Zlatan – vem står staty på torget och varför?
Coronakrisen har väckt mångas intresse för tidigare farsoter och pandemier. Radu Dinu är lektor i historia och han kommer tala om pandemier och farsoter genom historien.
Knäböj – om kvinnor och styrketräning, heter boken som har väckt uppmärksamhet. Författaren av boken, Sara Martinsson, frilansjournalist och tyngdlyftningstränare, håller en föreläsning med samma titel.
På första föreläsningen, som är på torsdagen den 4 februari, kommer Ulf Johansson, professor i datavetenskap, resonera om möjligheter och hot som följer av modern artificiell intelligens, detta med utgångspunkt i Kraftwerks musik!

– Pandemin gör att vi inte kan ha publik i lokalen när säsongen nu börjar, men vi har under många år sänt föreläsningarna via webben. Det känns fint att kunna sprida populärvetenskapliga föreläsningar när mycket annat har fått sättas på paus i samhället, säger Carl-Johan Svensson och Joakim Öberg, som är samordnare för föreläsningsserien.

Med föreläsningsserien Offentliga föreläsningar vill JU sammanlänka samhället med den akademiska världen, detta genom att låta forskare dela med sig av sina resultat i ett öppet forum.

– Vi ser det som viktigt att erbjuda mötesplatser där vi kan ta del av varandras kunskaper. Vi tycker att vi har hittat en bra form för det både genom att föreläsningarna bara är en timme långa och genom att man ska kunna gå på föreläsningarna utan några särskilda förkunskaper, berättar Carl-Johan Svensson och Joakim Öberg.

Med start den 4 februari klockan 18.30 och flera torsdagskvällar under våren bjuder Jönköping University, i samarrangemang med Folkuniversitetet, in allmänheten till Högskolan för lärande och kommunikation (föreläsningsserien inleds med enbart streamade föreläsningar på grund av restriktionerna) för att lyssna till dessa populärvetenskapliga föreläsningar. Föreläsningarna är på olika sätt kopplade till högskolans forskningsområden och är helt kostnadsfria att besöka.

Till streamingen och mer om föreläsningarna.

2021-01-19