Studenter hyllar känd brasiliansk designer med nyproducerade möbler

Studenter på Tekniska Högskolan presenterar sin möbel i montern under möbelmässan i Stockholm.

Studenter som läser Produktutveckling med möbeldesign Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Tekniska Högskolan vid Jönköping University hyllar kände brasilianske möbeldesignern Zanine Caldas genom projektet "Zanine Caldas 100 years Pdf, 9 MB, öppnas i nytt fönster.". Möblerna finns nu utställda i entréhallen på Tekniska Högskolan.

Möbelmässan Stockholm Furniture Fair 2020 pågick den 4-8 februari och den årliga mässan är den största mötesplatsen för skandinaviska möbel- och ljusdesigners. Studenter som läser Produktutveckling med möbeldesign-programmet (PUM), samt masterprogrammet i Industriell Design, visade under mässan upp möbler som de har skapat, från idé till design och produktion.

Här visar en av studenterna från Universidade de São Paulo upp sin grupps tolkning av Zanine Caldas fyra designprinciper.

Dessutom medverkar en grupp studenter från partneruniversitetet Universidade de São Paulo med en möbel och en pall.

Möblerna som på bilderna syns uppställda på golvet i montern är en del av andraårsstudenterna på PUMs utbildning och hyllar den kände möbeldesignern Zanine Caldas från Brasilien, som skulle ha fyllt 100 år 2019.

Dessutom har några studenter från PUM och masterprogrammet i deltagit i ett frivilligt projekt som kallas för STOOLS Pdf, 222.3 kB, öppnas i nytt fönster.. Studenterna har i det projektet gjort hommage-pallar som inspirerats av bland andra svenska storheter som Mia Skäringer, Tim "Avicii" Bergling och Astrid Lindgren.

Celina Burman har gjort en hommage till Mia Skäringer.

Celina Burman går första året på PUM och har gjort en pall som hommage till Mia Skäringer som hon kallar för "Stjärtklappen".

- Tanken är att min pall ska spegla hennes mångsidighet. Jag tycker att hon kan vara både väldigt lekfull och djup, hon har många skikt. Just formen av en stjärtlapp har jag valt för att  representera hennes lekfullhet. Tekniken som jag använt var först att rita formen i CAD och sedan gjorde jag trädelen i en CNC-maskin. Därefter har jag handslipat, handslipat och handslipat för att få den slät, berättar hon.

Victor Strandgren är programansvarig för Produktutveckling med möbeldesign. 

- Det är kul att det har blivit så olika möbler och olika tolkning utifrån Zanine Caldas fyra designprinciper. För kanske fem år sedan hade vi ett annat tema och då hade många av studenterna liknande smak så möblerna speglade det, det är extra roligt att det iår blev väldigt stora kontraster, säger han.

Montern under möbelmässan som studenterna själva designat, byggt upp och ljussatt.

Just nu finns möblerna som utställning i entrén på Tekniska Högskolan. Nedan finns ett bildspel från montern under Stockholm Furniture Fair 2020.

2020-02-11