Internationellt stipendium till ljusdesignstudent

Viktor Martinsson, som studerar Ljusdesign, har tilldelats ett stipendium från branschorganisationen International Association of Lightning Designers (IALD).

IALD delar årligen ut stipendier till studenter från hela världen. Viktor Martinsson, som studerar Ljusdesign på Tekniska Högskolan, var i år en av fem som tilldelats IALD:s resestipendium för att besöka LIGHTFAIR International 2017 i Philadelphia, USA.

IALD är en internationell branschorganisation som värnar om ljusdesignerns yrkesroll. För att kunna söka IALD:s stipendier måste man vara medlem, samt studera ljus och belysning som del av en arkitekt-, ljusdesign- eller ingenjörsutbildning. Viktor Martinsson uppfyllde kraven och sökte IALD:s stipendium 2017. Ansökan skulle bland annat innehålla en portfolio med fyra projekt. Viktor ville visa sin bredd som ljusdesigner, och valde därför att ha med både ett interiört- och ett exteriört projekt, ett temporärt projekt samt en armatur han formgett.

En visualisering av det exteriöra projektet.

Rekordmånga studenter lämnade i år in sin ansökan, och i februari 2017 meddelades Viktor att han var en av stipendiaterna. I maj kommer Viktor därför besöka LIGHTFAIR International 2017, en internationell belysningsmässa i Philadelphia.­­– Det känns otroligt kul att ha blivit tilldelad stipendiet, och extra roligt eftersom det är en organisation som värnar om ljusdesign. Jag tror resan är en bra erfarenhet för framtiden. Mässan är bara någon månad innan jag tar examen, så jag vill passa på att knyta kontakter, berättar Viktor.

Viktor Martinsson ser fram emot resan, att ta examen och att få börja arbeta som ljusdesigner, både nationellt och internationellt.

2017-03-24