Roddlaget skördar redan framgångar

Nyligen hamnade högskolans nystartade roddlag på en fjärdeplats i ett roddmaraton i Dusseldorf. Intresset för att delta i laget har varit stort och planerna för de kommande åren är stora.

Att Jönköping University Rowing skulle kamma hem en fjärdeplats i sin första tävling kom som en skräll. Laget var endast två minuter ifrån bronsmedaljen.

- Om de hade tävlat i den vanligaste distansen som är på 2000 meter hade de endast varit 5 sekunder eller 30 meter ifrån bronset, berättar Carter Arnold från Jönköpings Roddsällskap, JRS, som tränar laget.

Initiativet till att starta ett roddlag togs av rektor i samband att högskolan firade 20 år som stiftelsehögskola i maj. Tack vare gåvor från högskolans samarbetspartners kommer högskolan nu att köpa in två egna roddbåtar.

Stort intresse

Intresset bland studenterna för att delta i roddlaget har varit större än förväntat. Vid terminsstarten skickades information ut till HJ:s studenter och över 80 anmälde sitt intresse. Av dessa tränar i nuläget ett 40-tal rodd regelbundet. Studenterna kommer från JIBS, JTH och HLK och flera av dem är internationella studenter.

- Vi hade inte förväntat oss att intresset skulle vara så stort. Det känns jättekul att så många studenter vill satsa på det här, säger Mona Sörman som är HJ:s kontaktperson för JU Rowing.

Framtida planer

Nu väntar vintersäsongen med träning och tävling i inomhusrodd. Det finns en internationell roddserie som arrangeras på webben och även två tävlingar i Sverige där man fysiskt är på plats. Snart börjar planeringen för tävlingssäsongen 2015. Säsongen avslutas med Dusseldorf Roddmaraton 2015.

- Målet för de kommande åren är att från varje fackhögskola bilda två åttamanslag, ett med tjejer och ett med killar. Vi kan då få igång tävlingar inom högskolan. De bästa väljer vi sedan ut för att tävla mot andra lärosäten både i Sverige, men även internationellt, avslutar Carter.


2014-11-03