Lena, student, Ortopedingenjörsprogrammet

- Jag känner verkligen att jag har hittat rätt, säger Lena Helgesson. Det bästa med utbildningen är att man får lära sig mycket om människan och att det samtidigt är ett ingenjörsyrke så man får räkna mycket matte.

Lena är 23 år och läser tredje terminen på ortopedingenjörsprogrammet. Vägen dit var inte helt självklar. Med ett stort intresse för matte och gymnasieexamen från natur-kemi programmet planerade Lena att bli lantmätare. Men efter ett jobb på Ikea ändrade hon sina planer.

- Jag tyckte om kundkontakten på Ikea och insåg då att jag ville jobba med människor.

Hon fick tips om ortopedingenjörsprogrammet. Det Lena tyckte lät intressant var just att rollen som ortopedingenjör är ett ingenjörsyrke men att man också får arbeta med människor.

Precis i början av utbildningen hade studenterna tre dagars praktik. Lena fick följa med en ortopedingenjör i arbetet i Danderyd i Stockholm. Hon fick vara med när han mötte patienter och i tillverkningen och Lena fick även själv passa på att testa att tillverka lite enklare grejer som till exempel skoinlägg.

- Jag tycker det var jättebra att vi fick komma ut så fort och se vad yrket egentligen handlar om.

Lena tycker att det är lätt att få känna sig engagerad på Hälsohögskolan. Själv sitter hon med i OI-forum där hon tillsammans med studenter från de andra årskurserna diskuterar utbildningen och förbättringsmöjligheter med programansvarig och avdelningschef.

Varje termin anordnas en ortopedingenjörsfest där det har blivit som en tradition att tvåorna anordnar den på hösten och ettorna på våren. Lena är en väldigt driven person och har därmed fått ansvar för planeringen.

- Det är en väldigt rolig idé för man lär på så sätt känna alla i alla klasser väldigt bra. Vi har väldigt bra gemenskap och man känner igen folk från de andra årskurserna.

Varje år brukar festen ha middag, lekar, dans och ett tema. I höst kommer det att vara barnkalas-tema för att komma en bit från vårens tema då det var pensionärsfest.

- Det var ett riktigt riktigt lyckat tema, säger Lena.

Sidan uppdaterad 2018-06-15

Studera på JU
Sidan uppdaterad 2018-06-15
Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information