För dig som är intresserad av att delta i Korta vägen

Korta vägen riktar sig till dig som är akademiker med utländsk bakgrund. Syftet är att tillvarata din kompetens och underlätta en kort väg in till arbetsmarknaden eller till vidare akademiska studier. Korta vägen genomförs i samarbete mellan Högskolan för lärande och kommunikation, Folkuniversitetet och Arbetsförmedlingen.

Kontakt

Högskolan för lärande och kommunikation
Simon Stenered
simon.stenered@ju.se

036-10 14 05

 

Vem kan delta i Korta vägen?

Du ska vara akademiker med utländsk bakgrund, som har examen från eller har studerat i minst tre år på utländskt universitet eller högskola och ha varit i Sverige i högst tre år. Du behöver vara inskriven på Arbetsförmedlingen som arbetssökande. Du behöver också ha påbörjat din svenska språkutbildning och nått en sådan nivå att du kan följa studierna och klara din praktik.

Stämmer detta på dig och har du dessutom en stark motivation att ta del av denna utbildning, kan du anmäla ditt intresse att delta i Korta vägen till din arbetsförmedlare.

Vad innehåller utbildningen?

Utbildningen pågår under 26 veckor och bedrivs på heltid.

Undervisning i svenska

Du studerar svenska som andraspråk med yrkesinriktning. Undervisningen sker i hög utsträckning i grupper efter nivå och yrkestillhörighet. Du gör test i svenska, såväl före som efter utbildningen

Föreläsningar om det svenska samhället

Undervisningen behandlar det svenska politiska systemet med myndighets- och förvaltningsstruktur. Du får också lära dig om det svenska rättssystemet och om skattesystemet. Du får dessutom ta del av föreläsningar om svensk historia, kultur och om religionens betydelse.

Praktik

Du gör praktik, som är relevant för din utbildning, under 2-12 veckor.

Studie- och yrkesvägledning

Dina akademiska och informella kompetenser kartläggs och du får råd och vägledning.

Jobbcoaching

Du får träning i att söka jobb, skriva ansökningar och CV. Du får också information om den svenska arbetsmarknaden.

IT-kunskap

Kurs i Microsoft Office och andra datorprogram efter individuella behov.

Syfte

Syftet med utbildningen är att du ska få arbete inom ditt utbildningsområde och bli förberedd för kompletterande universitetsstudier.

Sidan uppdaterad 2018-07-16

Kompetensutveckling / Uppdragsutbildning
Sidan uppdaterad 2013-03-15
Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information