För arbetsgivare

Deltagarna i Korta vägen är akademiker med utländsk bakgrund. De har alla med sig en kvalificerad utbildning till Sverige. Man har en akademisk examen eller minst tre års akademiska studier bakom sig men saknar i de flesta fall kontakt med den svenska arbetsmarknaden.

Kontakt

Högskolan för lärande och kommunikation
Simon Stenered
simon.stenered@ju.se

036-10 14 05

 

Syftet med Korta vägen är därför att tillvarata deltagarnas kompetenser och underlätta för en kort väg in till arbetsmarknaden.

Korta vägen är ett samarbete mellan Högskolan för lärande och kommunikation vid Högskolan i Jönköping, Folkuniversitetet och Arbetsförmedlingen. Korta vägen pågår under 26 veckor och innehåller upp till tolv veckors praktik, som är relevant för deltagarnas utbildning.

Andra omgången av Korta vägen i Jönköping startade den 25 februari 2013.

Deltagarna

Deltagarna är mellan 24 och 45 år och är alla utomnordiska invandrare. Deras utbildning och yrkesinriktning är främst ingenjörer, ekonomer och IT-tekniker. Dessutom finns kemister, lärare, agronomer, biomedicinska analytiker och tolkar representerade i gruppen.

Gruppens yrkeserfarenhet varierar mellan relativt nyutbildade och dem med mångårig erfarenhet i sitt yrke. Likaså varierar kunskaperna i svenska inom gruppen. En del har relativt goda kunskaper medan andra ligger på en mer basal nivå. De flesta i gruppen har dessutom goda eller mycket goda kunskaper i engelska.

Utbildningens innehåll

Svenska

Deltagarna får mycket och intensiv undervisning i svenska. Undervisningen är såväl nivå- som yrkesområdesgrupperad.

Det svenska samhället

Samhällsorientering om det svenska politiska systemet, myndighetsstrukturer, rättssystemet, svensk historia och kultur samt arbetsmarknad.

Datorkunskap

Undervisning i MS Office och efter individuella behov exempelvis AutoCad och Visma.

Jobbcoaching och studievägledning

Deltagarna tränas i att skriva CV och personliga brev. Utbildnings- och yrkesbakgrund kartläggs och personliga handlingsplaner upprättas.

Praktik

Vi kan erbjuda en praktikant med kvalificerad utbildning i upp till tolv veckor, med eventuell förlängning.

Sidan uppdaterad 2015-07-13

Kompetensutveckling / Uppdragsutbildning
Sidan uppdaterad 2013-03-15
Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information