Skräck i klassrummet - historisk och aktuell skräcklitteratur, 2,5 hp

Målgrupp: Grundskola 7-9 och Gymnasieskola

Har du elever som gillar Twilight, hårdrock eller emo? Fler områden än du kanske har tänkt på har starka kopplingar till skräcklitteratur.

Traditioner inom skräck är väldigt rik och kanske är det därför som den tilltalar så många. Genren har en folklig tradition, skriven för vanliga människor och ofta skriven av kvinnor.

Kursen ger dig bredd, men även fördjupande kunskap inom skräcktradition och litteratur. Fokus läggs också på andra medier som du kan utgå ifrån för att sedan gå vidare till skräcklitteratur. Iron Maiden och poesi? Jodå! Fånga dina elever och bjud på skräck i klassrummet.

I första lektionen ger Mattias dig användbara boktips.

Kursinnehåll

  • Vad är skräck idag?
  • De gotiska klassikerna
  • Definition av gotik
  • Musikvideos med blinkningar från skräcklitteratur

Förutom din huvudlärare, Mattias Fyhr, får du även träffa Nils Petter Sundgren, känd tv-profil men även författare till boken Vampyrbiten (1973).

Kursplan

Skräck i klassrummet — historisk och aktuell skräcklitteratur, 2,5 hpPDF

Lärare i kursen

Mattias Fyhr

Att så många är rädda för genren skräcklitteratur, tycker Mattias är intressant. Själv ser han spår av skräcklitteratur inom både ”finkultur”, populärkultur samt vuxen- och barnlitteratur.

Läs mer om Mattias

Sidan uppdaterad 2014-01-07

2komma5
Sidan uppdaterad 2013-07-01
Fråga oss
X
Har du frågor kring att börja studera på Jönköping University? Vi är tyvärr inte online just nu, men ställ gärna din fråga nedan så hör vi av oss så snart vi kan.

Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information