Ramadan är från landsbygden
För ett par år sedan skrev jag en bloggpost där jag argumenterade för att julen är från landsbygden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Jag visade att många av de resurser som används för att kunna fira denna högtid i december har sitt ursprung på platser utanför städerna. Exempelvis gäller det julskinkan, julgranen, adventsstjärnan och julmusten. Den bloggposten kan tyckas vara åt det humoristiska hållet men faktum är att den illustrerar det viktiga att det finns mycket produktionsvärden på de svenska landsbygderna som stadskommunerna är högst beroende av.
Snart är det dags för en annan högtid. Mellan den 25 och 26 juni firas Eid al-fitr som är den muslimska högtiden som bryter fastemånaden ramadan. Det är en högtid som ska präglas av lycka och glädje och liksom de flesta andra högtider ramas den in av festlig mat. Sverige har haft en tradition av stor öppenhet och har över lång tid haft stor arbetskraft- och flyktinginvandring. Vi är därmed ett mångkulturellt land med en hel del personer som nu väntar på att få fira Eid al-fitr. Enligt Svensk handel omsätter ramadan i Sverige årligen omkring en miljard kronor i dagligvaruhandeln.
Jag har förhört mig bland mina muslimska vänner vilken mat som kan förväntas finnas på dessa middagsbord. Vi ska se om landsbygderna har något att komma med även här.
Vi kan börja med persiljan, spenaten och löken. Kartan nedan visar fördelningen av Sveriges alla sysselsatta inom odling av ett-åriga och tvååriga växter. Av naturliga skäl är växtodling högst beroende av klimatet vilket gör att många av våra nordligaste kommuner ”diskvalificerar” sig, åtminstone för odling på friland. Därmed är det störst koncentration till de södra delarna av vårt land men eftersom odling kräver plats är det flest landsbygdskommuner som huserar denna typ av aktivitet. *
Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.