Möta rädslan i vitögat – omstart för Småländska ledare i det nya normala
Det är snart ett halvår sedan Corona-viruset slog till. Den gängse uppfattningen är att vi inte blir av med viruset helt förrän ett fungerande vaccin finns tillgängligt. Vi har med pandemin vant oss vid ett slags undantagstillstånd. Att leva med väntan på att något avgörande ska hända. Hur ledare kan skapa något av det som händer står samtidigt alltmer högt på dagordningen i Sverige.
Efter ”hemester” samlas de småländska ledarna för ännu ett digitaliserat ledarlabb. De pekar på mod för att starta om småländska företag och Sverige. Det är dags att agera säger en av deltagarna, vi kan inte vänta. I tidigare forskning har mod beskrivits som ett av flera kännetecken på det småländska ledarskapet, ofta i termer av nyföretagande och expansion. I pandemin pratar de småländska ledarna istället om mod; att våga agera innan gårdagens vinnare blir förlorare. Hur då?
Det gäller att steppa upp; kliva i skorna och börja gå, säger gästen i vårt digitala ledarlabb, Fredrik Hillelson, VD och grundare av Novaregruppen. När pandemin var ett faktum i mitten av mars startade han Beredskapslyftet i Stockholm. I rask takt fick trettio före detta SAS anställda sjukvårdsutbildning. I maj var fyra snabbspår igång och över femhundra tidigare anställda inom hotell och restaurangnäringen var redo gå in i en mycket ansträngd vårdapparat.
Det var vad jag såg på insidan av sjukhuset.
Jag var livrädd för att vården skulle krascha, säger Fredrik. Det blev en målbild att jobba mot.
Rädslan är en bra känsla säger en av våra småländska ledare, att inte vara rädd utan våga följa rädslan i den offensiva sekunden, annars går tillfället förbi. Nu har vi ett öppet fönster mitt i krisen, där vi kan hitta kreativa lösningar på akuta problem och krishärdar.
Vi var extremt snabba berättar Fredrik, aktiverade nätverk och relationer, fixade finansiella muskler, arbetade rakt igenom slutna silos. I Småland borde det vara lättare, menar Fredrik. Där jobbar ni närmare varandra. Vänta inte på pengar från staten. Lägg prestigen åt sidan, släpp sargen och kör på. Samlas kring något enkelt, börja med en liten pilot, en liten tugga och små siffror.
Ur perspektivet ”Möta rädslan i vitögat” navigerar de småländska ledarna vidare med mod att våga göra fel, att snarare se misslyckanden som möjligheter till innovation. Frågan handlar nu istället om nya krisdrivna innovationer för Småländsk omstart, trots pandemin.
Stay tuned!
Länk intervju Fredrik Hillelson https://play.ju.se/media/Intervju+Fredrik+Hillelson+200615/0_jewmslu4
Referens
Aronsson, P. & Johansson, L. (2016). Från Dacke till Kamprad – om ledarskap i Småland. Kapitel i Forslund, M., Lundgren, M., & Zambrell, K. (2016) (Red:) Småländskt ledarskap – inledande betraktelser. Linnaeus University Press: Växjö, Sverige.
Bild: Nour Havemose
Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.