Lärare och forskare vid Hälsohögskolan.
Krig - ett direkt hot mot både vuxnas och barns mänskliga rättigheter
”Vi vill alla ha fred. Finns det då ingen möjlighet att vi kan förändra oss, innan det är för sent? Att vi kan lära oss ta avstånd från våld? Försöka bli en ny sorts människor, helt enkelt. Men hur skulle det gå till, och var skall vi i så fall börja?
Jag tror att vi måste börja från grunden. Med barnen.”
Citat ur Astrid Lindgrens tal ”Aldrig Våld”
Nu har vi krig i Europa. Rädda barnen skriver att 7.5 miljoner barn är i fara. Barn är helt beroende av den närmaste miljö som skapar deras vardag. Att ha mat, tillgång till lugna vuxna, en skolväg som är trygg till och från skolan och att inte behöva oroa sig.
Oro för närstående, vardagsrutiner som förändrats, en oviss framtid. Detta har vi levt med under pandemin och nu lägger vi till ett krig. Detta påverkar barn och ungdomar oavsett ålder.
Unicef Sverige skriver följande på sin blogg
”Tung beskjutning har redan skadat många skolor och vattensystem och om inte striderna avtar riskerar tiotusentals familjer att tvingas på flykt.”
FN:s flyktingorgan UNHCR rapporterar att över 100.000 familjer tvingats fly från sina hem.
-Detta är helt oacceptabelt.
Enligt Barnkonventionen ska konventionsstaterna ”i enlighet med sina åtaganden enligt internationell humanitär rätt att skydda civilbefolkningen i väpnade konflikter vidta alla tänkbara åtgärder för att säkerställa skydd och vård av barn som berörs av en väpnad konflikt.”
Barn drabbas naturligtvis precis som vuxna, hårt av krigsföringens konsekvenser. Brist på förnödenheter, trygga platser att leka/ träffa kompisar och minskad eller obefintliga möjligheter till en vanlig skolgång påverkar deras syn på livet, omvärlden och framtiden.
Förhoppningsvis är att kriget i Ukraina är över inom en snar framtid. En humanitär katastrof står ändå för dörren och barn och familjer i Ukraina kommer att behöva stöd nu och under en lång tid framöver.
Sveriges radio rapporterade igår (24 februari) om hur Bris uppmärksammar att fler och fler barn ringer till dem och är oroliga över den hotfulla situationen i Ukraina och hur detta kommer att påverka Sverige. Barn undrar över om det kommer att bli krig I Sverige.
Lyssna på klippet här (1:23 min): https://sverigesradio.se/artikel/barn-oroas-over-krig-bris-marker-okning-av-samtal
Statsminister Magdalena Andersson vände sig igår direkt till barnen i sin presskonferens och vad barn och unga kan tänka på i den situation vi har idag och hur de kan hantera sin oro:
Lyssna på klippet med Statsministern här (45 sek) https://www.svtplay.se/video/34351576/lilla-aktuellt/lilla-aktuellt-korta-nyheter-statsministern-pratar-direkt-till-barnen-om-ukraina?id=jdqAVoX
Unicef skriver om hur vi vuxna kan prata med barn om det mycket dramatiska vi upplever nu: https://blog.unicef.se/2022/02/22/hur-kan-du-som-vuxen-prata-med-barn-om-situationen-i-
Ja, inte har man frågat barn och ungdomar om vad de anser om detta krig som nu pågår. Men, vi bör ta oss tid att lyssna in den yngre generationen och ta del av deras tankar om det som sker nu och som på olika sätt kommer att påverka deras framtid.
Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.