Barns rättigheter lyftes fram under stor konferens på JU

I samband med Internationella Barndagen den 20 november arrangerade Jönköping University tillsammans med Länsstyrelsen i Jönköpings län en konferens som satte barns rättigheter i fokus. Cirka 300 personer var på plats i JU-aulan för att delta. Årets tema kretsade kring barnkonventionens 35-årsjubileum och vikten av barns delaktighet i samhället.

Ett panelsamtal i JU-aulan på Jönköping University

Konferensen samlade deltagare från offentlig sektor, civilsamhället, akademin och näringslivet för att diskutera hur vi gemensamt kan säkerställa att barn och unga ges möjlighet att påverka frågor som berör dem.

Höjdpunkter från dagen

En av konferensens inledande talare var socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwall, socialtjänstminister, Carin Götblad, polismästare och Brittis Benzler, landshövding Länsstyrelsen i Jönköpings län, som deltog i ett panelsamtal med rubriken Hur lyssnar vi på barnen och gör dem delaktiga? Socialtjänstministern uppskattade att få möjligheten att delta i samtalet dels för att det var en panel med ett tydligt genuint engagemang, men även för att man fick möjligheten att prata till punkt och utveckla sina resonemang.

- Jag uppskattar ett sånt här samtal väldigt mycket. För mig i egenskap som minister är det självklart viktigt att lyssna in barns röster om man ska driva ett trovärdigt förändringsarbete, säger Camilla Waltersson Grönwall.

Socialtjänstministern diskuterar och gestikulerar med händerna under ett panelsamtal

Socialtjänstminister Camilla Walterson Grönwall deltog i konferensens första panelsamtal.

Resterande pass under förmiddagen bjöd på föreläsningar och seminarier som belyste olika aspekter av barns rättigheter, från barns delaktighet i demokratin och frågor kopplade till funktionsnedsättningar till ungas engagemang och framtidstro. Under eftermiddagen genomfördes flera parallella seminarier med fokus på praktiska verktyg för att stärka barns inflytande, bland annat genom bildstöd, cirkus som pedagogiskt verktyg och barnkonsekvensanalyser.

"Barns röster i en digital värld – techbolagens ansvar och ungas perspektiv"

Frida Lygnegård föreläser på barnrättskonferensen

Frida Lygnegård delade med sig av hennes forskning om ungdomars upplevelser av den digitala världen.

Årets Barnrättskonferens tog utgångspunkt i Barnkonventionens artikel 12 -barns rätt att göra sin röst hörd. Frida Lygnegård, barnforskare vid Hälsohögskolan, medverkade i en av programpunkterna med en presentation kring barns rättigheter i det digitala rummet.

Hon belyste techbolagens ansvar och vikten av att barn och ungdomars egna upplevelser av den digitala världen tas i beaktande vid utformning av riktlinjer och policys som ska bidra till att barns trygghet och integritet säkerställs på digitala plattformar. Programpunkten avslutades med ett panelsamtal med Frida och två ungdomar som också är moderatorer för konferensen.

- Det krävs ett tvärsektoriellt samarbete för att vi tillsammans ska kunna skapa en socialt hållbar digital värld. Att JU återigen är arena för denna konferens skickar ett viktigt budskap att vi vill sätta barnrättsfrågan på agendan, säger Frida.

Ett gemensamt ansvar

Konferensen på Jönköping University är en del av det pågående arbetet för att förverkliga barnkonventionen och skapa en mer inkluderande värld för framtidens generationer. Årets program speglade tydligt att engagemanget för barns rättigheter är starkt och att det finns en vilja att fortsätta utveckla samhället i barnens bästa intresse.

Konferensen arrangeras av fokusgrupp barnets rättigheter i Jönköpings län, i samarbete med Rädda Barnen, RF-Sisu, Erikshjälpen, Kvinno- och tjejjouren, Share Music & Performing Arts, Region Jönköpings län, Kommunal utveckling, Jönköping University, Jönköpings kommun, Vetlanda kommun och Länsstyrelsen i Jönköpings län.

2024-11-22