Avtal för att stärka lärande och utveckling i Jönköpings Län
Nu ska forsknings- och utvecklingssamarbetet i Jönköpings län utvecklas. En samverkansarena ska etableras mellan Kommunal Utveckling Jönköpings län, Högskolan för Lärande och Kommunikation (HLK) vid Jönköping University (JU), skolhuvudmän och andra intressenter. Onsdagen den 9 oktober signerades avtalet.
Samverkansarenan, med namnet Kompetensakademin Jönköping (KAJ), syftar till att kombinera akademins teoretiska och forskningsbaserade styrkor med den offentliga sektorns praktiska expertis och erfarenhet. Genom detta samarbete ska KAJ bidra till förbättrade samhällstjänster, ökad innovation och bättre välfärd för medborgarna.
– Målet är att genom att kombinera våra styrkor. I och med KAJ tror jag att vi på ett tydligare sätt kan arbeta tillsammans och ta oss an framtidens utmaningar och skapa en bättre framtid för alla., säger Thomas Winman, vd på HLK.
KAJ förväntas verka på två huvudsakliga nivåer: en strategisk och beslutsfattande samt en operativ och genomförande.
Exempel på aktiviteter inom arenan:
Nätverksträffar och konferenser: Regelbundna nätverksträffar och konferenser för att främja kunskapsutbyte och diskussion kring aktuella utmaningar och möjligheter. Evenemangen kan inkludera föreläsningar, workshops, seminarier och möjligheter till samarbete kring forskningsprojekt.
Forskningsprojekt och utvecklingsarbete: Arenan kan initiera och genomföra forskningsprojekt och utvecklingsarbeten genom att samla resurser och kompetenser från både JU och kommuner.
Utbildningsinsatser och kompetensutveckling: Arenan ska erbjuda utbildningsinsatser och kompetensutveckling för olika personalgrupper, inklusive kurser, workshops, seminarier och coaching-program baserade på aktuell forskning och bästa praxis. Exempelvis kan nämnas Rektors- och Förstelärarakademin samt den årliga forskningskonferensen som synliggör utvecklingsarbete inom regionens 13 kommuner.
Forskning - tillämpning
KAJ ska fungera som en arena för kunskaps- och expertisdelning, där forskning kan ge upphov till nya idéer, teknologier och sociala innovationer som kan tillämpas i offentlig sektor för att förbättra tjänster och processer. Den offentliga sektorn kan också identifiera utmaningar och behov som akademin kan adressera genom sin forskning.
– Kommunal Utveckling har tidigare haft lyckade samarbeten med HLK, men nu kommer det bli mer uppstyrt, långsiktigt och med tydliga mål. Jag tror verkligen att KAJ i slutändan kommer gynna samhället, säger Ola Götesson, chef på Kommunal utveckling.