De vann tävling om bästa affärsidén inom hållbarhet
Cirka 260 studenter deltog i tävlingen Impact Challenge vid Jönköping University (JU) 25-27 september. Uppdraget var att ta fram och presentera den bästa affärsidén inom området hållbarhet. Vann gjorde laget bakom konceptet Algalume, en luftrenare med mikroalger för bostäder. För det belönades de med en prischeck på 15 000 kronor.
- Vi kom på en bra idé och är motiverade att ta den vidare, säger Maxim Dechange, som ingick i det vinnande laget och som läser masterutbildningen Strategic Entrepreneurship på Jönköping International Business School (JIBS) vid JU.
I Impact Challenge, som tidigare hette Sustainability Race, ställer studenter inför ett antal hållbarhetsutmaningar. De valde ett av fem områden (bil och transporter, nötköttet, bostaden, butiken och börsen) som de tog fram ett hållbart affärsuppslag till. Fem lag gick vidare till finalen och fick presentera sin idé för en jury.
Maxim Dechange och hans lagkamrater valde temat bostaden och att använda mikroalger som luftrenare för att motverka problemen med dålig luft i små bostäder i urbana miljöer. Luftrenaren kan även användas som lampa och restprodukten från algerna kunna nyttjas som gödning till inomhusväxter.
"Mycket att utforska om mikroalger"
- Det finns mycket att utforska om mikroalger och vi tyckte att det här var ett smart sätt att använda dem på. Impact Challenge var en rolig tävling som ger bra erfarenhet och det var ett erkännande för oss att juryn i tävlingen trodde på vår idé, säger Maxim Dechange som kommer från Tyskland.
Studenter från JIBS och Tekniska Högskolan (JTH) deltog i tävlingen. De delades in i 45 lag med deltagare från båda skolorna. De hade tillgång till en coach som var med och vägledde dem framåt. Mehtap Arda som läser Sustainable supply chain management var JTH:s representant i vinnarlaget.
- Vi hade en bra gruppdynamik och det var givande för mig som ingenjörsstudent att samarbeta med handelsstudenter från JIBS, som dessutom kom från olika länder, säger Mehtap Arda, som kommer från Turkiet/Bulgarien.
"Realistisk idé för en befintlig marknad"
Leona Achtenhagen, professor i företagsekonomi vid JIBS, var en av de fyra medlemmarna i juryn. Hon tycker att det vinnande laget hade en realistisk idé som skulle kunna lösa ett stort problem på en befintlig marknad och kunna implementeras före år 2030, vilket var tidsramen som studenterna hade i tävlingen.
- Dessutom var det en väl genomförd presentation som gjordes med stort engagemang, säger Leona Achtenhagen.
Det hon gillar med Impact Challenge är att studenter tar sig an aktuella ämnen och verkliga utmaningar på ett kreativt sätt. Det är viktigt att studenter engagerar sig i hållbarhetsfrågor, menar hon, eftersom det kommer att finnas med dem under deras liv och karriärer.
- Jag hoppas också att den här typen av event utvecklar ett tankesätt att faktiskt vilja vara en del av att utveckla hållbara lösningar för vår planet. Det är också en trevlig nätverksmöjlighet för studenter från olika skolor och program att träffa och interagera med människor de vanligtvis inte träffar, säger Leona Achtenhagen.
Impact Challenge anordnas av Jönköping University och Science Park Jönköping.
Juryns motivering till vinnarlaget
"Det vinnande teamet har på ett skickligt sätt kopplat sin affärsidé till de noggrant genomtänkta framtidsscenarierna, vilket visar en djup förståelse för vår natur. Deras lösning möter inte bara ett specifikt kundbehov utan passar också perfekt in i tävlingens kategori. Den är realistisk och kan genomföras senast 2030, med ett starkt fokus på att hjälpa miljön och samhället. De presenterade det på ett professionellt och övertygande sätt, vilket gav mersmak. Med sin vision och sitt engagemang för att påverka i verkligheten är de välförtjänta vinnare av 2023 Impact Challenge vid Jönköping University."