Stort intresse för att skriva i grupp

Premiären för Jönköpings litteraturhus stora satsning Skrivarhubben fick, som så mycket annat, flytta ut på nätet. Det hela blev ändå riktigt lyckat. Tre dagar med workshops och författarsamtal resulterade bland annat i 16 nystartade skrivarcirklar.

Kerstin Önnebo och Camilla Mollung under sändningen av Skrivarhubben 2020.

Kerstin Önnebo ledde samtalen under Skrivarhubben 2020. Här tillsammans med Camilla Mollung, ordförande i Jönköpings litteraturhus.

Skrivarhubben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är tänkt att bli ett årligen återkommande evenemang och Jönköpings litteraturhus har bland annat fått delfinansiering från Kulturrådet i tre år för projektet. Årets Skrivarhubb genomfördes tillsammans med Jönköpings kommun, Region Jönköpings län och Jönköping University. Eftersom allt livesändes så nådde man ut lång utanför Jönköpings gränser, till och med utanför Sveriges gränser faktiskt. Några hundra personer följde programmet varje dag. Störst publikmagnet var författaren och illustratören Emma AdBåge.

En av tankarna med Skrivarhubben var att peppa människor i sitt eget skrivande, bland annat genom att starta skrivarcirklar. Inför och under Skrivarhubben kunde man anmäla sitt intresse för att delta och blev då ihopkopplad med maximalt sex andra personer utifrån om ens målgrupp är barn, vuxna eller om man skriver poesi. Cirklarna hålls inom ramen för studieförbundet Kulturens bildningsverksamhet, som nu kan bocka av 16 nya skrivarcirklar på sin lista.

Inspelning av Skrivarhubben 2020, kameror och inspelningsutrustning, soffor och tre personer som sitter och pratar.

Kerstin Önnebo samtalar med författarna Aleksander Motturi och Andrzej Tichy.

Skapa tillsammans

Fyra av cirklarna handlar om kollaborativt skrivande, det vill säga alla deltagare skriver på samma text. Författarna Andrzej Tichy och Aleksander Motturi inledde Skrivarhubbens program med att berätta om hur de gör när de skriver tillsammans, och ge tips om hur man kan gå tillväga.

– Dels måste man nog vara intresserad av själva processen, av det kollektiva i sig. Och arbeta med någon som man litar på, säger Andrzej Tichy.

– Jag rekommenderar verkligen alla som vill skriva att försöka skriva tillsammans men någon annan också, det är ett sätt att förstå vad skrivande innebär, säger Aleksander Motturi.

Deltagande författare:

Andrzej Tichy, Aleksander Motturi, Gunnar Nirstedt, Athena Farrokzhad, Magnus Linton, Emma Adbåge, Pija Lindenbaum, Erik Titusson, Linnéa Krylén, Mats Söderlund, Tove Folkesson, Sara Lövestam, Maria Markenroth Nordström, Suad Ali

Stor spridning

Camilla Mollung, ordförande i Jönköpings Litteraturhus och universitetsadjunkt i svenska vid Jönköping University, berättar att Skrivarhubben till och med har engagerat cirkeldeltagare i Norge, Danmark, Tyskland och på Åland. Skrivarcirklarna är helt digitala och de sköter sig själva nu, men har möjlighet att få stöd från litteraturhuset med exempelvis pedagogisk hjälp eller skrivövningar.

Camilla Mollung sammanfattar hela arrangemanget som mycket lyckat, och är glad att de hade möjlighet att genomföra det trots allt. Både för publiken och för författarnas skull, nu när det mesta annars blir inställt.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att alla som är kulturutövare får sin betalning, säger hon.

Pija Lindenbaum och Erik Titusson under Skrivarhubben 2020

Pija Lindenbaum och Erik Titusson.

Ytterligare program kommer

Skrivarhubben kommer tillbaka nästa år, då förhoppningsvis med åtminstone delar av programmet på plats i litteraturhusets lokaler vid Munksjön. Förhoppningen är att samarbetet mellan de olika aktörerna ska fortsätta och även generera fler tillfällen till förkovring.

– Vi ser ju gärna att vi försöker samverka mer och vi hoppas också att vi ska kunna spela in fler författarsamtal under året.

Nästa samtal är redan planerat, så det är bara för intresserade att hålla utkik.

– Det bästa är att följa med på Jönköpings litteraturhus Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., alternativt hemsidan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Men den absolut piggaste sidan är Facebooksidan. säger Camilla Mollung.


Sara Bref


2020-11-25