Polisen har nytta av bredd och livserfarenhet

Ett inlägg från polisen har rönt stor uppmärksamhet på karriärsplattformen LinkedIn. Det handlar om Pia, som i 50-årsåldern just har uppfyllt sin dröm att bli polis. Inlägget fick en miljon visningar, 31 000 gillamarkeringar och 900 kommentarer. Ämnet engagerar!

Polisens inlägg på LinkedIn, med texten "Läsa in gymnasiet vid 46 års ålder – check, söka till polisutbildningen och bli antagen vid 49 års ålder – check. Vad blir nästa dröm att genomföra? – Att bli en riktigt bra polis, säger Pia Salming.  Varken ålder eller dyslexidiagnos hindrade Pia från att förverkliga sin polisdröm. "Jag har hamnat rätt", säger hon.  Välkommen Pia och alla andra nyanställda kollegor hälsar Polismyndigheten."

Vi ringde upp polisen för att höra hur de arbetar med rekrytering av personer som är mitt i livet och vill växla karriär.

– Vi behöver en bredd av kompetenser inom polisen. För oss är det väldigt positivt att det är människor som har jobbat med annat, kompetensutvecklat sig och vill jobba hos oss, säger Max Lutteman, polismästare som arbetar inom HR-avdelningen.

För att bli antagen till polisutbildningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. måste du kvalificera dig fysiskt, psykiskt och medicinskt. När du sedan är ute i arbetslivet är egenskaper som empati, flexibilitet, personlig mognad, förmågan att kommunicera och arbeta engagerat och ansvarsfullt och snabbt kunna ställa om i olika situationer något du har nytta av. Något polisen och i förlängningen samhället har nytta av. Och något där det kan vara en fördel att ha en del av yrkeslivet och dess erfarenheter med sig.

En femtedel av de sökande till polisutbildningen är 35 år eller äldre och har alltså haft en karriär innan. Det finns ingen kartläggning på var de flesta kommer ifrån, men Max Lutteman ser en stor andel från vård, skola, socialtjänst och Försvarsmakten.

– Personer som jobbar i yrken där man jobbar med människor, möter människor, de attraheras av polisyrket.

Genom en aktiv satsning på att förbättra arbetsmiljö och andra faktorer som påverkar hur stor omsättning det är på personal har siffrorna för hur många som slutar inom polisen gått ner. Rörligheten är numera låg om man jämför med andra statliga verksamheter. En sak som bidrar är möjligheten att utvecklas inom kåren.

Man i poliströja.

– För mig är polisen världens bästa jobb. Jag har jobbat som polis i 30 år och har möjlighet att jobba inom väldigt många områden, både i Sverige men också representerat svensk polis internationellt. Just det där att det finns så många yrken i yrket gör ju att om man är intresserad av ett yrkesområde som man kan göra olika saker i, just det livslånga lärandet, då är polisen exakt rätt organisation, säger Max Lutteman.

Efter regeringens beslut att polisen ska växa så pågår nu rekryteringsarbetet för fullt. Det behövs fler poliser som ska bidra till ett tryggt och säkert samhälle. Ett gyllene tillfälle för den som har bestämt sig för att växla karriär med andra ord.

– Polisen är ett väldigt komplext yrke och vi behöver en väldig bredd av kompetenser. Och livserfarenhet, den har vi nytta av och den är viktig för oss.


Sara Bref


2020-08-27